Chlazení haly: klimatizace nebo adiabatika?

Teplé léto přináší zvýšenou poptávku po kvalitním, ale přitom levném a dostupném chlazení pro haly. V současnosti mnoho majitelů velkých objektů vůbec nezná a neřeší všechny možnosti, které na trhu s chlazením jsou. Používají tak provozně dražší různá klimatizační zařízení – přitom aktuální (a hlavně budoucí) trend je stále více využívání adiabatického chlazení. V tomto článku si stručně představíme obě řešení.

Používané druhy chlazení

Klasické strojní chlazení – klimatizace

Pod pojmem strojního chlazení je myšleno snižování teploty vnitřního prostředí pod teplotu okolí s využitím klimatizačního kompresorového zařízení založeném na 4 fázovém oběhu chladiva. Stručně popsáno – klimatizační jednotka s kompresorem zajišťuje chlazení expanzí chladiva na expanzním ventilu umístěném ve výparníku. Výparník následně ochlazuje prostor. Jedná se o systém s vysokou efektivitou chlazení, ale s vysokým nárokem na techniku:

Adiabatické chlazení – evaporace (odpařování)
Adiabatické chlazení hal EUCOLD (evaporace)
Adiabatické chlazení hal EUCOLD (evaporace)

Jednoduchý a účinný systém adiabatického chlazení je také označován jako „pračka vzduchu“, která využívá přeměnu citelného tepla (vstupujícího teplého okolního vzduchu) na teplo latentní –   odpařováním cirkulující vody, která vlivem změny skupenství odevzdává část tepla a snižuje teplotu výstupního vzduchu.

Citelné teplo

Zahříváním objektu roste jeho vnitřní teplota ⇒ vnímané pocitové teplo. Stejně naopak – pokud stejný objekt ochladíme, snížíme tak jeho pocitové teplo.

Latentní teplo

Latentní teplo je energie, kterou je nutno dodat nebo jenž se uvolní při změně fáze látky (nemění se teplota látky, ale jen její skupenství). Tj. energie, aby se voda odpařila na páru nebo naopak odebrat teplo, aby pára zkondenzovala a odevzdala teplo.

Fungování adiabatického chlazení

Před vstupem do jednotky je umístěn ventilátor, který nasává okolní teplý vzduch určený k ochlazení a přesouvá ho dále na speciální výplň. Vzduch následně projde výplní, která je ochlazována protékající vodou. V této mokré výplni teplý vzduch odevzdá velkou část tepla a ochladí se bez výrazného zvýšení vlhkosti. Ochlazený vzduch pak „vydechneme“ přes distribuční žaluzie či potrubí  do ochlazované haly. Výhodou je velmi snadné ochlazování s přirozeným nárůstem ideální vlhkosti vzduchu, která je přirozená pro lidi, stroje a zařízení v ochlazované hale.

Proces adiabatického chlazení je závislý na teplotě vstupujícího vzduchu do jednotky a jeho relativní vlhkosti – vyšší teplota vstupujícího vzduchu a jeho nižší relativní vlhkost efektivněji umožňují ochlazovat vystupující vzduch. Jednoduše řešeno, čím teplejší a sušší je venkovní vzduch, tím rychleji se voda odpařuje – čím rychleji se voda odpařuje, tím více tepelné energie se odvede a tím více naroste chladící výkon.

V Česku máme většinou suchý horký letní vzduch, který lze s vysokou účinností využít v adiabatickém chlazení a získat levný zdroj chladného,

Adiabatické chlazení EUCOLD - evaporace, schéma haly
Adiabatické chlazení EUCOLD – evaporace, schéma haly

přirozeně vlhkého vzduchu.

Adiabatické jednotky Eucold neobsahují chladivo, využívají jednoduché fyzikální vlastností vzduchu a vody. Chlazení velkých prostor pomocí adiabatického chlazení pak vychází výrazně levněji a dlouhodobě provozně výhodněji než při použití kompresorových klimatizačních jednotek.

 

„Zjednodušený princip adiabatického ochlazení lze popsat tím, že na navlhčené pokožce vystavené větru lze následně pociťovat příjemný pocit chladu.“

Použití adiabatických jednotek EUCOLD
Výhody adiabatických jednotek oproti klasické klimatizaci
Adiabatické chlazení hal pomoci evaporace - Eucold. Nižší provozní náklady oproti klimatizaci.
Adiabatické chlazení hal pomoci evaporace – Eucold. Nižší provozní náklady oproti klimatizaci.
Nevýhody adiabatických jednotek oproti klasické klimatizaci

Zaujalo Vás řešení pomoci adiabatiky? Napište nám a my Vám zdarma zpracujeme návrh chlazení haly

konzultace a zpracování návrhu zdarma

mám zájem
Copyright 2024 - 4heat s.r.o. | Otevřít nastavení preferencí cookies.
Vyrobil UNIFER UNIFER